Våtdräktsguiden

Att hitta våtdräkt…

Tyvärr bor vi inte i ett land där vi har 30 grader i luften och 25 grader i vattnet. Knappt ens på sommaren. Här åker nog mer eller mindre alla med någon typ av våtdräkt. Frågan är ju vad man ska välja. Idag finns det ett jätteutbud och man kan få dräkter som håller för året runt-surfing om det bara håller sig isfritt. Utan våtdräkt, eller med en dålig sådan, så kan man snabbt bli nedkyld och få kramp, vilket i sin tur gör att du inte orkar segla några längre pass. Välj din dräkt med omsorg och lägg gärna någon extra hundralapp när du köper. Du kommer antagligen ha den ett tag om du sköter den rätt och då är de pengarna ingenting.


Hur stor ska man köpa ?

Våtdräkten fungerar som ett andra skinn, så den ska sitta tajt utan att du känner dig hämmad. Det är inte ovanligt att dräkten är gjord lite större i ärmarna, för att förhindra kramp.

Vilket material ?

Enkelneopren: Neopren på utsidan med en nylonhinna på insidan. En dräkt i enkelneopren är det varmaste alternativet. Något mer ömtålig mot yttre påfrestningar där man lätt kan riva upp en bit gummi. Detta lagas dock lätt med lim.

Dubbelneopren: Nylonhinna både utanför och innanför neoprenet ger mycket slitstarka dräkter. Dessa kan också upplevas som lite smidiare än enkelvarianten. Dräkter som är tillverkade i dubbelneopren är något kallare än en dräkt i enkelneopren eftersom nylonhinnan suger vatten och blir nerkyld av vinden.

Våtdräkt eller torrdräkt ?

Våtdräkten fungerar så att den tar in en liten mängd vatten som din kropp värmer upp. En våtdräkt är smidigare och billigare än en torrdräkt. Vill man inte lägga pengarna på en torrdräkt så kan en finare våtdräkt med tejpade och limmade blinda sömmar vara tillräckligt varm för vinterbruk ihop med ett förstärkningsplagg som t.ex. en väst med huva. Våtdräkten har oftast en vertikal dragkedja i ryggen för ökad smidighet, medans torrdräkten har en som går längs med axlarna.

Torrdräkten är till för att hålla dig torr. En torrdräkt gjord för vindsurfing är tillverkad i enkelneopren med en tjocklek av 5-6 mm och har oftast en horisontell dragkedja i ryggen. Dragkedjan är gjord för att stänga ut vattnet och samtliga sömmar i en torrdräkt är tejpade för att förhindra vattenläckage. Nu är det inte så att en torrdräkt håller dig snustorr. Efter otalet krascher och dopp så kommer även den att läcka in vatten genom bl.a. öppningarna i armarna och kragen. Torrdräkt är det klart varmaste alternativet och är perfekt för svenska vinterförhållanden eller på hösten om man är kall av sig.

Sömmar

Blindstiched: Man limmar först ihop bitarna av neopren sen syr man försiktigt utan att gå rakt igenom med nålen. Därför blir sömmen helt tät. Detta är det skönaste att ha på sig också eftersom sömmarna inte alls känns. Detta alternativ är varmast och bäst.

Flatlock: Här syr man igenom två omlottliggande bitar och tejpar sen sömmen. Detta gör dräkten ganska bekväm, men det läcker lättare in vatten. Sömmen passar bara dräkter upp till en tjocklek av 3mm och den brukar även göras synlig med hjälp av en färgad tråd så att man lätt ser den. En lite enklare teknik som ger en hyffsat varm dräkt.

Overlock: Här sätter man ihop två kanter av neoprenet och syr ihopa dem lite lätt med tråd. Man ser detta genom att det sticker ut en liten ’rygg’ på insidan av dräkten där den är ihopasydd. Detta är det klart billigaste och enklaste alternativet, men det kan bara användas på dräkter upp till 3mm.

Hur sköter man dräkten ?

  • Öppna upp dräkten helt och hållet innan du tar på den. Dragkedjor och eventuella kardborrelås ska vara uppknäppta. Risken är annars att man sliter för mycket och belastningen blir för stor när man tar på sig dräkten.
  • Det säger kanske sig själv, men ta det försiktigt vid av- och påtagning så att man inte sätter naglar eller något annat vasst på dem. Det håller helt enkelt inte.
  • Håll den undan från sol och salt så mycket du kan. Skölj av dräkten när du kommer hem, och låt den torka i skuggan eller inomhus för få den att hålla så länge som möjligt.
  • Förvara enkelneoprendräkten ut och in. På så vis riskerar du inte att få snitt i den i onödan.
  • Om den börja stinka rent för mycket och du vill tvätta den så gör det för hand i ljummet vatten. Det finns speciellt våtdräktsshampoo om det behövs. Blanda inte i en massa egna tvättmedel eftersom detta kan förstöra neoprenet i dräkten.